Sezon na grzybobranie - co, gdzie i kiedy zbierać?
2019-10-03 13:57:04Wbrew pozorom koniec pięknego lata nie wszystkim kojarzy się depresyjnie. Amatorzy leśnego zbieractwa mogą wreszcie wyciągnąć swoje koszyki i rozpocząć sezon na grzybobranie. W poniższym artykule możesz przeczytać kiedy, gdzie i jakie grzyby zbierzemy w różnych miejscach w Polsce.
Najlepszy okres na zbieranie grzybów
W naszej strefie klimatycznej sezon na grzybobranie występuje w połowie lata oraz przez całą jesień. Zbieranie grzybów można zacząć już ciepłą porą, o ile warunki pogodowe na to pozwalają. Najwięcej grzybów znajdziemy w lasach, gdzie niedawno spadł deszcz.
Jakie są najlepsze i najgorsze miejsca na grzybobranie?
Aby zebrać pełen kosz leśnych smakołyków, najlepiej udać się do województw: małopolskie, dolnośląskie i śląskie. Równie duże zbiory znajdą mieszkańcy Podkarpacia, Wielkopolski i Mazowsza. Niestety nie we wszystkich regionach Polski grzyby będą występować, a to z powodu długotrwałej suszy.
Jak rozpoznać tzw. "trujaki"?
W Polsce jest bardzo dużo odmian grzybów. Ważne, żeby zbierać te, które nie są trujące. W kontynuacji artykułu przedstawiamy, co ze sobą wziąć na grzybobranie oraz na co zwracać uwagę, gdy idziemy do lasu. Po pierwsze, zaopatrz się w dobry atlas, będzie łatwiej ocenić gatunek i to, czy grzyb jest jadalny. Po drugie, zbieraj tylko okazy z rurkami (pod kapeluszem mają "gąbkę", a nie blaszki). Po trzecie, wybieraj wyłącznie dorosłe grzyby (ale nie stare), które mają wykształcone wszystkie cechy charakterystyczne, pozwalające rozpoznać gatunek. Po czwarte, nie wierz w "stare prawdy", nie mają one najczęściej nic wspólnego z rzeczywistością. Przykładowo to, że grzyb jest nadgryziony przez ślimaka czy inne zwierzę, o niczym nie świadczy. Po piąte, nie zbieraj grzybów o blaszkowatym spodzie. Wśród nich są trujące muchomory i to nie tylko czerwone.
Konserwacja grzybów
Jeżeli chcemy dłużej nacieszyć się smakiem grzybów np. w zimie, mamy do wyboru: suszenie, marynowanie, solenie, kiszenie, pasteryzowanie i mrożenie. Warto wspomnieć, że na przetwory nadają się tylko świeże okazy, młode, jędrne i zdrowe. Jednym z przykładów konserwacji jest suszenie. Jeżeli chcesz poddać grzyby temu procesowi, oczyść je z ziemi i igliwia (nie płucz), przytnij trzonki. Jadalne okazy można suszyć w całości, w kawałkach lub same kapelusze. Najlepiej kupić do tego specjalną suszarkę do grzybów, która skróci i ułatwi nam ten proces.
Aby kupić suszarkę do grzybów w atrakcyjnej cenie, wykorzystaj kod rabatowy Media Expert lub kod rabatowy Electro.
MAD
fot. pixabay.com
źródła: wiadomosci.gazeta.pl, natemat.pl, beszamel.se.pl